Hvordan skrive jobbsøknader?

CV og jobbsøknader henger ofte sammen. Disse to dokumentene er på mange måter inngangsbilletten din til et jobbintervju.

Samtidig er det viktig å skille mellom søknad og CV. Der du i sistnevnte skal ha en kortfattet og presis presentasjon av bakgrunnen og erfaringen din, skal du i søknaden utdype hvorfor akkurat du er rett person for jobben.

Les også: Hvordan skrive en god CV

Rød tråd
Det er viktig at kart og terreng stemmer. Det du trekker fram i CV-en, bør du også fremheve i jobbsøknaden. Sammen skal disse to vise at du har både de faglige og personlige egenskapene for jobben du ønsker. Husk på at den skal være kort og presis!

Tilpass søknaden
Når man har lest såpass mange søknader og CV-er som vi i NECON har gjort, ser man fort om det er copy-paste eller ikke. En god søknad og CV skal være tilpasset jobben du søker på. Ta utgangspunkt i stillingsannonsen og vis at du har det som kreves.

Fortell hvem du er
De fleste er hardtarbeidende, initiativrike og resultatorienterte. I alle fall dersom man ser på jobbsøknader. Vi anbefaler å droppe disse klisjéene og heller fortelle hvem du virkelig er. Få frem personligheten din, hva som er viktig for deg, hva som motiverer deg, hvordan du fungerer best på jobb og så videre.

Vær deg selv
Du når lengst med ærlighet. Gi et sannferdig bilde av hvordan du takler stress, hvilke ferdigheter du har, positive sider og negative sider. Prøv å gi et godt bilde av personlighet og ferdigheter uten å være for skrytete.

Viktig informasjon
Hva er motivasjonen din for å søke? Hvorfor skal de velge deg og hvordan kan du bidra på arbeidsplassen? Alt dette er viktig å få fram i jobbsøknaden. Dersom du virkelig ønsker jobben, skal dette virkelig skinne gjennom. En rekrutterer og potensiell arbeidsgiver tenker på om du vil klare jobben, om du er motivert for jobben og hvordan du kommer til å passe inn. Gi et godt svar på disse spørsmålene og tankene i jobbsøknaden.

Bruk tid på innledningen
Skill deg ut, og det spesielt i sammendraget/innledningen. Skriver du likt som alle andre, kan du gi inntrykk av at du er lik som alle andre. Dersom du har en god innledning, gir du arbeidsgiver en god grunn til å lese videre. Fjern tvilen om at du sløser bort tiden til de som leser søknaden din. Det er ikke noe fasitsvar på hvordan innledningen bør være. Husk at den må tilpasses til de ulike stillingene og at du umiddelbart må gi arbeidsgiver et ønske om å lese videre og bli kjent med deg.

Detaljer
Unngå unødvendige skrivefeil eller informasjon som ikke er relevant for stillingen. Bruk tid på detaljene, og spør gjerne en venn om vedkommende kan hjelpe deg med å se over. De kan også gi deg svar på om søknaden virkelig reflekterer hvem du er som person.

Sjekk ut de andre tipsene i jobbsøkerportalen til NECON. Der finner du mye informasjon om CV-er, jobbsøking, jobbintervju, sosiale medier og så videre.

– Vis hvem du er gjennom en ryddig og oppdatert profil. Selv om arbeidsgivere gjør research på flere sosiale medier, seiler LinkedIn fram som kanskje den viktigste kanalen.

" Most are hardworking, takes the initiative, and are result-oriented. At least in the job applications. We recommend dropping these clichés and rather tell you who you really are. "

Relevante jobbsøkertips

Hvordan skrive en god CV?

Det er mange måter å designe og skrive en god CV, og selvfølgelig mange fallgruver. Vi vil dele noen råd om hvordan du utformer en målrettet og effektiv CV.

Les råd

Jobbsøking på sosiale medier

Sosiale medier blir stadig viktigere i jobbsøkerprosessen. Ikke bare for deg som er på jakt etter ny jobb, men også for arbeidsgivere. Selskaper bruker ofte sosiale medier aktivt. Både for å lete etter potensielle kandidater, men også for å sjekke ut profilen til jobbsøkere. Dette byr på flere muligheter og utfordringer for deg som jobbsøker. Vi har derfor satt sammen en liste med tips og råd til hva du bør gjøre og ikke gjøre på sosiale medier

Les råd

Hvordan skrive jobbsøknader?

CV og jobbsøknader henger ofte sammen. Disse to dokumentene er på mange måter inngangsbilletten din til et jobbintervju.

Les råd