Hvordan skrive en god CV?

Det er mange måter å designe og skrive en god CV, og selvfølgelig mange fallgruver. Vi vil dele noen råd om hvordan du utformer en målrettet og effektiv CV.

Presis
En CV er ingen selvbiografi, men en presentasjon av den arbeidserfaring, utdanning og kunnskap/ekspertise du besitter. Du kan godt ha en generell CV å jobbe ut fra, men sannsynligheten for å lykkes vil være bedre om du kan tilpasse CV’en til de konkrete stillingene du søker på. Dette innebærer at du ikke nødvendigvis fremhever absolutt all kunnskap og erfaring du har, men heller passer på at det som er relevant for ønsket stilling kommer tydelig fram.

CVen bør være presis, faktaorientert uten for mye prosatekst, men samtidig ha med nok detaljer til at du får belyst dine kunnskaper og erfaring på en god og mest mulig objektiv måte. Du bør være forsiktig med selvskryt og subjektive beskrivelser om din egen personlighet i CV, det kan slå uheldig ut. En mer objektiv fremstilling av dine konkrete erfaringer med oppgaver, ansvar og verv vil som regel kunne tale for seg selv.

– Jo flere relevante prosjekter og jobber de har hatt, jo større sannsynlighet er det at vi får lyst til å lese videre på CV-en, sier Erling Oftedal i NECON.

Struktur
Ha en klar og ryddig oppbygging av CV-en din. En uoversiktlig CV med alt for mye uvesentlig tekst kan gjøre at leseren ikke får med seg at du kan være riktig kandidat. Bruk derfor overskrifter og legg vekt på det som er mest relevant. Da slipper den potensielle arbeidsgiveren å lete etter ønsket informasjon. Det er viktig at leseren så tidlig som mulig fanger opp at du har interessant kunnskap og erfaring. Da er sjansen for at han eller hun bruker ekstra tid på din CV større. Du kan gjerne starte med et kort sammendrag hvor du ramser opp dine nøkkelkvalifikasjoner, viktigste erfaring og spesifikke kunnskaper, men husk at det som står i sammendraget skal være mulig å finne igjen under utdanning og erfaring. Jo mer utfyllende du er i beskrivelsen av utdanning, jobberfaring, arbeidsoppgaver, kompetanse og lignende, jo større sannsynlighet er det for at din kompetanse blir oppfattet riktig. Legg vekt på erfaringer, kurs, utdanning og lignende som er relevant for ønsket jobb, og ikke vær redd for å utdype. Du kan med fordel være spesifikk omkring relevante prosjekter du har deltatt i, herunder din rolle i disse og tidsperiode. Ta gjerne med noen detaljer om metoder, IT-verktøy, standarder etc., som du har lært og brukt de i enkelte jobbene du har hatt, og evt under utdanningen. Dersom det er relevant skal du ikke være redd for å ta med mer tekniske detaljer.

Omvendt kronologisk
Rekkefølgen er viktig i en CV. Ofte er det du har holdt på med sist mest interessant. Start med det du har gjort sist og gå bakover i tid. Dette gjelder for hver de ulike delene i CV’en enten det gjelder utdanning, jobberfaring, prosjekter, kurs etc. Uansett om det mest relevante ligger litt tilbake i tid, er det viktig for å skape et oversiktlig og ærlig bilde over når og hvor lange du holdt på med de ulike tingene. Det er fornuftig å oppgi både måned og årstall for start og slutt for all aktivitet.

Bilde
Mange lurer på om man må ha bilde i CV. Det er helt frivillig, men det kan være en stor fordel for å bli husket bedre i vurderingsprosessen. Bildet bør og være relativt nytt og vise deg slik du er i dag. Det bør ikke være med andre personer og eller forstyrrende elementer i bildet. Mange ønsker å vise at de er sporty og velger et aktivitetsbilde. Det kan du heller nevne under fritidsinteresse/hobbyer. Når du først skal ha et bilde, bør det være litt mer profesjonelt, dvs et portrett som viser ansiktet ditt tydelig – fra brystet og opp. Tenk over hvilke klær du bør bruke og hvilke signaler det sender. Det trenger ikke være formelt, men heller ikke for «casual».

Språk
Ha i bakhodet at en CV skal være kortfattet og presis. Det er mange stillingstitler som er lite forklarende. Titlene kan også ha ulik betydning fra arbeidsplass til arbeidsplass. Kom derfor med en kort og tydelig forklaring av tittelen din og hvilke arbeidsoppgaver du hadde. Bruk også tid på korrekturlesing. En CV bør ikke inneholde skrivefeil.

Verv
Dersom du har erfaring med frivillig arbeid og/eller andre verv, bør dette tas med. Denne informasjonen bør ikke være hovedfokuset i CV-en, men kan fortelle mye om deg som person.

SEO og linking
Digitale CV-er gir deg muligheten til å ta med lenker til resultater og relevant informasjon. Dersom du har jobbet på konkrete prosjekter man kan lese mer om på internett, bør man linke til dette i CV-en. Eller dersom du har en digital portefølje du ønsker å vise fram. Så lenge det er relevant for jobben du søker på, bør dette være med. Du bør også tenke gjennom søkemotoroptimalisering i CV-en. Dette innebærer at du får med relevante ord som gjør deg mer synlig for rekrutterere og potensielle arbeidsgivere som leter etter akkurat noen med din kompetanse.

Vedlegg
Du må ikke nødvendigvis laste opp sende over attester, vitnemål, kursbevis/sertifikater eller andre dokumenter sammen en CV. Dersom du er nyutdannet, kan det imidlertid være en fordel å legge dette ved.

Last gjerne ned vår CV-mal! Den er optimalisert etter dagens standard og inneholder alle punkter du bør ha med i en CV. Sjekk også ut de andre tipsene i jobbsøkerportalen til NECON. Der finner du mye informasjon om CV-er, jobbsøking, jobbintervju, sosiale medier og så videre.

– Vis hvem du er gjennom en ryddig og oppdatert profil. Selv om arbeidsgivere gjør research på flere sosiale medier, seiler LinkedIn fram som kanskje den viktigste kanalen.
" Most are hardworking, takes the initiative, and are result-oriented. At least in the job applications. We recommend dropping these clichés and rather tell you who you really are. "

Relevante jobbsøkertips

Hvordan skrive en god CV?

Det er mange måter å designe og skrive en god CV, og selvfølgelig mange fallgruver. Vi vil dele noen råd om hvordan du utformer en målrettet og effektiv CV.

Les råd

Jobbsøking på sosiale medier

Sosiale medier blir stadig viktigere i jobbsøkerprosessen. Ikke bare for deg som er på jakt etter ny jobb, men også for arbeidsgivere. Selskaper bruker ofte sosiale medier aktivt. Både for å lete etter potensielle kandidater, men også for å sjekke ut profilen til jobbsøkere. Dette byr på flere muligheter og utfordringer for deg som jobbsøker. Vi har derfor satt sammen en liste med tips og råd til hva du bør gjøre og ikke gjøre på sosiale medier

Les råd

Hvordan skrive jobbsøknader?

CV og jobbsøknader henger ofte sammen. Disse to dokumentene er på mange måter inngangsbilletten din til et jobbintervju.

Les råd